Geschiedenis

Voor de ontstaansgeschiedenis van onze club moeten we terug naar 1980. Het hoofd van de ZMLK-school in Meppel, Frans Wit was op zoek naar een zinnige vrijetijdsbesteding voor een aantal van zijn leerlingen.

In die tijd was er op het gebied van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke handicap nog weinig ontwikkeld. Toch is Ab Wever een toenmalig zwemonderwijzer in Meppel de uitdaging aangegaan om begrippen als integratie en acceptatie van deze groep mensen inhoud en gestalte te geven. Want het hebben van een verstandelijk handicap van de verschillende jongelui was vaak alleen maar bekend in de thuissituatie en de directe omgeving daarvan. Ab vond dat het hoog tijd werd om daar verandering in aan te brengen en is toen begonnen zijn idealen te verwezenlijken Eerst in zijn eigen regio maar later ook op provinciaal en landelijk niveau.

De eerste jaren bestonden uit veel trainen en meedoen aan een af en toe georganiseerd G-toernooi in den lande. Het G-voetbal was geboren en de eerste stapjes werden gezet die in de loop van de afgelopen jaren er toe hebben geleid dat een aantal vooroordelen zijn overwonnen en er een betere beeldvorming is ontstaan op weg naar die zo noodzakelijke acceptatie en integratie van onze gehandicapte medemens.

Nu zijn wij gegroeid naar een goed draaiende organisatie die bijna niet te onderscheiden is van een professionele aanpak. Het geheel wordt geleid door een enthousiast bestuur en ondersteund door een technische staf waarvan er een groot aantal is opgeleid om met onze doelgroep te kunnen werken. Om naast het voetballen de integratie nog meer gestalte te laten krijgen, is er een activiteitencommissie die jaarlijks een groot aantal activiteiten organiseert waaraan ook niet gehandicapten kunnen deelnemen of die door activiteiten aan anderen laten zien dat onze groep helemaal niet zo anders is dan de gemiddelde Nederlander.

Daarnaast is er ook nog een Stichting Vrienden van Fc. Meo actief die aan de hand van het jaarlijks door Fc. Meo opgestelde beleidsplan financiële ondersteuning kan bieden.

Fc. Meo doet mee aan een G-voetbalcompetitie van WRZV / De Boog in Zwolle en speelt daarnaast mee in nationaal en internationaal georganiseerde toernooien.

Zoals al eerder gezegd is Fc Meo een voetbalclub voor mensen met verstandelijke beperking in Meppel en wijde omgeving. Onze leden komen dus van heide en ver. Binnen onze club staat het individu centraal en is het voetbal een middel om een aantal doelen te realiseren.

Onze club is onmisbaar geworden in de Meppelse samenleving. We bieden momenteel aan 40 deelnemers in de leeftijd variërend van 6 tot 45 jaar een zinvolle vrijetijdsbesteding.

Ook de persoonlijke ontwikkeling staat hoog in ons vaandel, want groeien naar onafhankelijkheid en het vergroten van de individuele zelfstandigheid is onlosma-kelijk verbonden aan integratie en acceptatie.

Enkele hoogtepunten:
• 1994 uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.
• 1996 genomineerd voor de Nationale Rabobank vrijwilligersprijs
• 1999 deelnemer aan de Special Lympics World Games, Nort Carolina. Brons gewonnen.
• In 2000 bestond Fc. Meo 20 jaar. In dat jaar heeft Fc. Meo de volgende activiteiten georganiseerd:
• het Nederlands Kampioenschap G-zaalvoetbal in Meppel
• een integratietoernooi met valide sportverenigingen
• een voetbalforum avond onder leiding van dhr. Jan Rijpstra
• een jubileumfeest
• en een prachtige playbackshow.
Het geheel was een jaar dat we niet snel zullen vergeten.
• aankoop clubhuis
• 2003 renovatie clubhuis met een opening op 6 september 2003.
• 2005 viering 25-jarig jubileum.
• 2010 viering 30-jarig jubileum.
• 2015 viering 35-jarig jubileum.

Vrijwilligers
Fc. Meo is een voetbalclub die uitsluitend met vrijwilligers werkt. Zonder hun tomeloze inzet zou Fc. Meo niet zijn wat het nu is. Fc. Meo is gewoon in wat het kan en speciaal in dat wat moet.